Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Det är inte möjligt att låna i Biblio just nu. Nya lån kan göras fr.o.m. 1.4 // Tällä hetkellä ei ole mahdollista lainata Bibliosta. Uusia lainoja voi tehdä 1.4. alkaen.
Omslagsbild för Staten
Isbn: 978-91-7781-819-9
Förlag: Modernista
Kategori:
Filosofi
Tillgänglig sedan: maj 2019

E-bok

Staten

En av det västerländska tänkandets mest grundläggande skrifter

»Du är avskyvärd, Sokrates, som tolkar mina ord så att de blir lättare för dig att förvränga.«

»Ingalunda, min bäste vän. Säg bara tydligare vad du menar.«

Platons Staten är världslitteraturens första utopiska verk och den äldsta klassiska diskussionen om rättvisa. Med sina argument om jämlikhet och vikten av att försaka sin makt är det fortfarande en radikal och omstridd bok, 2400 år senare. Staten är också den första filosofiska undersökningen av »det inre livet« som begrepp, samt en skarpsinnig reflektion över filosofins natur. Dess idélära, med den berömda grottliknelsen, har haft omätligt inflytande på litteraturen. På det hela taget är det svårt att övervärdera Statens status som klassiker i världslitteraturen. Här i svensk översättning av Magnus Dalsjö, reviderad av David Tabachovitz.

PLATON [428 - 347 f.Kr] var en grekisk filosof, matematiker och författare. Ingen annan filosof har haft mer inflytande på den västerländska traditionen. Kristna kyrkan är starkt påverkad av Platons idélära och med verk som Staten grundades den politiska filosofin. Dess betydelse för hela västvärldens idé- och samhällsdebatt är oöverskådligt och än i dag läses och diskuteras skriften ivrigt. Platon instiftade c:a 387 f.Kr. i antikens Athen sin egen akademi, västvärldens första institution för studier i filosofi.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone