Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Kolonialismi Suomen rajaseuduilla
Isbn: 978-95-2345-748-5
Förlag: Gaudeamus
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: juni 2022

E-bok

Kolonialismi Suomen rajaseuduilla

av
Suomen historian yleisesitykset muodostavat usein eheän kansallisen tarinan, jossa tapahtumat sijoittuvat selkeisiin ajallisiin ja paikallisiin rajoihin. Kolonialismi Suomen rajaseuduilla keskittyy sen sijaan Suomeksi kutsutun alueen ja suomalaisiksi kutsuttujen yhteisöjen moninaisiin, alati muuttuviin ja usein sumeisiin rajaseutuihin. Samalla se tarkastelee, miten kolonialismi on muokannut näitä rajaseutuja, ja kyseenalaistaa perinteisen kuvan, jossa Suomi on joko ollut kolonialismin uhri tai pysytellyt kokonaan sen ulkopuolella.

Teos havainnollistaa, kuinka Suomea ja suomalaisuutta on rakennettu vuosisatojen kuluessa, kun on kamppailtu rajaseutujen hallinnasta. Millaista siirtomaavaltaa Suomi harjoitti Petsamossa? Millaisia kiistoja talvi- ja jatkosodan karjalaisevakkojen asuttaminen Uudenmaan ruotsinkielisille alueille aiheutti? Millä tavalla pohjoiseen suunniteltu Jäämeren rata on toisintanut kolonialistista perintöä?

Kolonialismi Suomen rajaseuduilla osoittaa, miten suomalaisuus on aina ollut muuttuva ja kiistelty verkosto, kun monikulttuurisilla ja -kielisillä rajaseuduilla on luotu yhteyksiä ja vedetty rajoja. Näin teos auttaa ymmärtämään, että Suomen historia on samalla kolonialismin historiaa, jonka perintö muokkaa myös oman aikamme yhteiskuntaa.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone